Ausų uždegimas šunims. Ką daryti?

 

Ausų uždegimas šunims nemalonus ne tik mylimam keturkojui, bet ir šeimininkui. Kai šuo nuolat purto galvą, drasko ausis ar iš ausų sklinda nemalonus kvapas tai gali tapti tikru išbandymu. Bet kokios iš tikrųjų gali būti ausų infekcijų priežastys? Kaip ji gydoma? Ir svarbiausia, ką daryti, kad taip neatsitiktų?

 

 

Turinys:

  • Ne visos ausų infekcijos yra vienodos.
  • Kaip šuniui pasireiškia ausų uždegimas (išorinis otitas)?
  • Kokios galimos šunų ausų infekcijų priežastys?
  • Bakterijos ir mielės: ausų infekcija.
  • Kaip gydoma ausų infekcija šunims?
  • Ar galite išvengti šunų ausų infekcijų?


Ne visos ausų infekcijos yra vienodos

Šuns ausis, kaip ir žmogaus ausis, susideda iš skirtingų sričių: išorinės, vidurinės ir labai jautrios vidinės ausies. Visos šios sritys gali būti paveiktos uždegimo. Jei šuo serga ausies uždegimu, dažniausiai pažeidžiama tik išorinė ausis, t. y. ausies kanalas iki ausies būgnelio, o kartais ir priekinė. Veterinarai tai vadina „išoriniu otitu“ (otitas = ausies uždegimas). Vidurinės ausies uždegimai ir vidinės ausies uždegimai yra daug retesni tarp mūsų kompanionų. Laimei, nes čia simptomai gali būti daug dramatiškesni! Čia galimi pusiausvyros sutrikimai, galvos pasvirimas ir, blogiausiu atveju, išplitimas į smegenis.

Kai kalbame apie šunų ausų infekcijas, dažniausiai kalbame apie išorinės ausies uždegimą. Štai kodėl čia norime sutelkti dėmesį į šią ligą.

 

Kaip šuniui pasireiškia ausies uždegimas (išorinis otitas)?

Įprastą ausų infekciją, t. y. išorinį otitą, dėmesingas šuns savininkas paprastai pastebi gana lengvai. Uždegimas sukelia niežulį, skausmą ir kartais matomus pokyčius ausyje. Sergantys šunys dažniausiai stipriai purto galvas, drasko ausis ir kartais trina jas į daiktus. Jei skausmas yra stiprus, jie taip pat gali būti mažiau entuziastingi, jei bandysite paliesti ausis. Ausų infekcijomis sergančių šunų ausys ir ausų kanalai dažnai būna raudoni ir kartais patinę. Ausų siera gali būti nuo santykinai nepakitusio iki rudai trupinio („kavos tirščių“) ir iki pūlingo kvapo.

 

Kokios galimos šunų ausų infekcijų priežastys?

Yra daug priežasčių, kodėl gali atsirasti ausies uždegimas, pavyzdžiui:

  • Alergija (žiedadulkėms, erkėms ar maistui).
  • Ligos, kurios silpnina imuninę sistemą (hipotirozė, Kušingo sindromas, diabetas).
  • Ausų erkės.
  • Svetimkūniai ausyse (vadinamosios aknės, pailgos augalų dalys).
  • Per dažnas maudymasis.
  • Neteisingas ausų valymas (su vatos pagaliukais).

 

Taip pat tai priklauso nuo pačių šuns ausų, kokia rizika jiems susirgti ausų infekcija. Šunims, kurių ausys uždaros ir nuleistos ir (arba) turinčios daug plaukų ausies kanale, bakterijoms ir mieliagrybiams veistis nuo pat pradžių yra daug tinkamesnio klimato sąlygos: šilto ir drėgno.

 

Bakterijos ir mielės: ausų infekcija

Teoriškai ausų uždegimas gali būti „sterilus“, t. y. infekcijoje nėra mikrobų (pvz., alergijos atveju), tačiau daugeliu atvejų ausų uždegimas anksčiau ar vėliau sukelia infekciją: mikrobai, kurių visada nedidelis kiekis ausies kanale (ypač bakterijos ir mielės, pavyzdžiui: malasezija), dauginasi patologiškai. Ši infekcija dar labiau įkaitina uždegimą; be to, už niežulį gali būti atsakingi ir patys mikrobai. Taigi net pašalinus uždegimo priežastį (pvz., svetimkūnį), simptomai gali išlikti, jei infekcija nėra tinkamai kontroliuojama.

 

Kaip gydoma ausų infekcija šunims?

Jeigu šuo labai kasosi ausis, purto galvą, o ausys labai nešvarios ir / ar skleidžia nemalonų kvapą, būtina imtis veiksmų. Be to, jei negydoma, liga ilgainiui gali išplisti į vidurinę ausį ir galiausiai į vidinę ausį. Spręsdamas, kada kreiptis į veterinarą paddažnėjus galvos purtymui ir ausų kasymuisi, šuns šeimininkas turi būti taktiškas: labai lengvi atvejai kartais gali būti suvaldyti dažniau naudojant ausų valiklį (kartą per dieną), tačiau jei simptomai sunkūs, šuo nuolat kasosi ir situacija nepagerėja (ar net pablogėja), būtinai reikia apsilankyti pas veterinarą. Veterinaras gali ne tik diagnozuoti „ausų infekciją“ ir išsiaiškinti, ar yra mikrobų, bet ir ištirti, ar jūsų šunyje yra gydoma pagrindinė ligos priežastis. Atsižvelgiant į tyrimo rezultatus, gali būti svarstomos įvairios gydymo galimybės. Ausų uždegimo atveju veterinaras greičiausiai paskirs jūsų šuniui ausų lašų, specialiai pritaikytų infekcijai - priklausomai nuo ausyse esančių mikrobų, juose gali būti antibiotikų, vaistų nuo mielių grybelių ir (arba) kortizono preparato. Be ausų lašų, ūminės ausies uždegimo atveju reikia atlikti kruopštų ausų valymą: gausus skalavimas ausų valikliu gali pašalinti iš ausų žuvusius mikrobus, uždegimo produktus ir patologinę ausų sierą, tačiau turėtumėte išlaikyti pakankamą laiko tarpą tarp valiklio ir medicininių ausų lašų, kad vaistas neatskiestų ausyje (dėl to poveikis sumažės). Pavyzdžiui, jei ausų lašai buvo skirti naudoti du kartus per dieną, galite juos tepti ryte ir vakare, o ausų valikliu naudoti vidurdienį. Sunkiais atvejais galimos ir kitos ausų infekcijų gydymo galimybės, pvz. ausų drėkinimas anestezijos metu, vaistai, skirti vartoti per burną arba chirurginis gydymas.

 

 

Ar galite išvengti šunų ausų infekcijų?

Reguliariai ir teisingai valant ir prižiūrint ausis galima sumažinti ausies uždegimo tikimybę. Tai ypač svarbu šunims, kurie vieną ar kelis kartus jau sirgo ausų uždegimu arba kuriems yra didelė rizika susirgti, pvz. alergiški šunys, keturkojai draugai, sergantys imuninę sistemą silpninančia liga ir šunys, kurių ausys nuleistos ar „plaukuotais“ ausies kanalais. Šiems gyvūnams tikslinga naudoti ausų valiklį kasdien ar kas savaitę. Švelniai nuvalykite nešvarias šunų ausis. Rekomenduojame LILA LOVES IT ausų valikliu reguliariai valyti ir prižiūrėti, taip pat pastebėjus pirmuosius kasymosi ir galvos purtymo požymius tikslinga naudoti ausų valiklį kasdien. Įlašinti reikiamą kiekš valiklio, ausį pamasažuoti ir švelniai išvalyti šluoste ar vatos diskeliu. Grynai natūralus ir be alkoholio ausų valiklis užtikrina kruopštų ir raminantį valymą su mikrosidabru, pieno rūgštimi, rozmarinu, levandomis ir cinku. Valymo šiuo valikliu užtikrina ypač intensyvią streso patiriančių šunų ausų priežiūrą. Unikali sudedamųjų dalių, tokių kaip cinkas, levanda, hamamelis ir rozmarinas, derinys ramina ir rūpinasi ausies kanalu. Tikimės, kad taikant šias paprastas priemones Jūsų šuns ausys išliks sveikos ir jų nevargins erzinančios ausų infekcijos.

 

Šaltinis: https://bit.ly/3MryKt8